
Hem IELTS hem TOEFL deneyimi olan biri olarak bu sınavlarda yabancı dil seviyesini ölçmek isteyen herkes için bir şeyler karalamak istedim. Her iki sınavdan da korkan varsa korkmasın çünkü az sonra açıklayacaklarım sayesinde sınav sisteminin bana daha yakın olduğu TOEFL Sınavı hakkında her şeyi öğreneceksiniz.
Videosu yayında :
IELTS hakkındaki detaylı anlattığım yazıya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. IELTS Akademik ve Genel olarak ikiye ayrılıyor. IELTS Sınavında iki kuruluş var. British Council ve IDP. Bu konudaki yazıya da burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. TOEFL IBT ise ETS tarafından sadece akademik olarak yapılıyor ve bilgisayar ekranında sınava giriyorsunuz. Bence daha güzel. çünkü sayfalar arasında geçiş kolaylıkla yapılıyor ve soruları çok daha kolay. Bölümler hakkında detay verelim o zaman. Let me tell you something…
READING ile başlıyorsunuz. Vira bismm…
Unutmadan söyleyeyim, Ya Reading sınavında ya da Listening sınavında 1 adet fazla bölüm oluyor ve TOEFL hangisini dikkate almayacağını söylemiyor. Misal benim Reading 3 bölümdü, Listenig ise +1 toplam 4 bölümdü ve birinden hiç sorumlu olmadan bitirdim o bölümü. Umarım en az doğrunun olduğu bölümdür 🙂
60 ila 100 Dk… Sorular başladığı anda size bir okuma parçası geliyor ve siz önce soruları göreyim derseniz ilerleyemiyorsunuz, bunun olmaması için sağdaki kursör’ ü aşağıya kadar çekin ilkinde, sonra diğer sayfalara geçiş yapabiliyorsunuz. Peki siz Reading’ te neye dikkat etmelisiniz. Reading sınavının en önemli kısmı, bir bölümü bitirip diğer bölüme geçerseniz önceki bölüm sorularına erişim bitiyor o yüzden emin olduktan sonra diğer bölüme geçiniz. Bu da şey gibi oldu sanki… “Basamakta Durma Otomatik Kapı Çarpar” 🙂
Pekiiiiiii, Reading dediğiniz sınavda başarılı olmak için ne yapılır. Soru çözdükçe gelişen bir yönünüz olacak haliyle fakat bir de sorudan cevabı bulmak diye birşey var Reading te. Mesela IELTS’ te olmayan ama TOEFL da olan “others” kelimesi cümle içinde neyi anlatmak istiyor diye bir bölüm var. Hatta 2-3 adet soru gelebilir böyle. Siz de “others” kelimesinin cümle için de “Psikolojik araştırma yapmayan kimseler” anlamında olduğunu anlayıp cevabı doğru yapacaksınız. Benim düşünceme göre en kolay bölüm Reading. IELTS te ise en kolayı Reading değil maalesef.
Diyelim ki ikinci bölüme geçtiniz. Kursörü az aşağı çekip sorulara baktınız. İlk paragrafa göre diye başlar, arada “altı çizili cümlede ne anlatılmak istenmiş” ya da “şu kelime” ne anlama geliyor diyerek devam eder ve üçüncü bölüme geçersiniz. Ya da şansınıza Reading 4 bölüm olur Listening 3…
Ardından Listening bölümüne geçiyorsunuz. 60 ila 90 Dk… Yukarıda da belirttiğim gibi TOEFL bana Listening sınavında +1 bölüm vermiş. Bu sayfada yazdıklarım insanlara yol göstersin diye yazılıyor. Bilen bilir. Bu yüzden bir detay daha belirteyim. ETS grup sırayla insanları içeriye alıyor, sonra da diyor ki sen şuraya otur sen şuraya. Oturtmadan önce bir adet 30 saniyelik metin okuyorsunuz ve bu aslında Speaking için konuşurken sizin olduğunuzu teyit ediyor. Neyse uzatmayayım, içeriye sırayla alınınca kişiler arası dakika farkı oluyor ve ilk girenler (ki ben 7. veya 8 inci olarak girdim) iki bölümü de bitirince 10 dk araya çıkıyor bu sınıfta ve bu arada “Sizin bittiyse çıkabilirsiniz ben sizi çağırıcam” diye konuşmalar oluyor. Listenig sınavında kulaklıktan adapte olmuşken “woawwoaw” gürültüsü kopartıyor sizi topic’ ten. Bu bence çok kötü planlanmış. Başlangıç kısmında bu uyarı yapılmalı ve dışarı çıkan herkes sessiz olmalı aksi halde bizim sınav puanımıza etki ediyor. ETS gruba bu konu ile ilgili mail attım ama çokta umudum yok zaten cevap gelmedi bile henüz. Listening bölümünde bazen hem reading okuyorsunuz sonra dinliyorsunuz ve soru buna göre geliyor. Yukarıda sağda da zaman geri akıyor. Siz soruları yaparken akar, okuma parçasına geçince durur.
Listening bölümünde de size verebileceğim tavsiyeler aynı. Sınav sorularına çalıştıkça soruların nasıl geleceğine alışıyorsunuz ve konuşmayı dinlerken burası önemli demeye başlayıp NOT alıyorsunuz.
TOEFL tamamen “NOT TAKING” sistemine dayalı bir sınav. Yani, bilgisayarda sınav yapılınca siz konuşulanı IELTS gibi önünüzdeki boşluklara doldurmuyorsunuz. Soru da sizin görebileceğiniz şekilde yayımlanmıyor. Konuşma bitince geliyor. Dolayısı ile siz not taking işlemine alışmalısınız. Her duyduğunuzu değil de neler soru olarak gelir diye düşünerek not almalısınız. Açıkçası ben hafızama çok güvenirim ve notları alıp çoğu zaman aklımda kalan ile soruyu cevapladım ama siz yine de bu sisteme alışın ki benim bile 2-3 soruda işime yaradı.
10 Dk Ara… Az da olsa oturup kahve içmek su içmek yüzünüzü yıkamak iyi geliyor Speaking öncesi.
Beni çağırdıklarında Speaking için kafam az da olsa boşalmıştı çünkü Reading ve özellikle Listening çok yoruyor. Geçtim Pc’ye ve sorulara başladım. Independent Speaking Task benim beklediğim kadar kolay gelmedi ama yaptım. Integrated Task ise gerçekten “Haşırt to the Blackboard” çünkü anadilimde de olsa zor yorum yapardım bence özellikle son 2 de… 3. ve 4. bölümde bu kadar zorlanmadım. Halbuki evde çok kolay geliyordu. Bunu neden yazıyorum, evinizde aaaaa bu speaking kolaymış diye aldanmayın zora alışın ki sınavda zorlanmayın. 15-20 dakika sonra bitti veeeee
Vırayting bölümü… 50 Dk… IELTS te de kendime güvenirdim Essay konusunda. Özellikle General da Mektup ve Opinion Essay ile bu eller neler döktürdü bir görseniz. Öyle bir Essay yazdım ki “Ülkeler Arası Uluslararası Kriz Çıksa IELTS’ te Yazdığım O Mektup Tüm Devlet Başkanlarını Sakinleştirir Diplomatik Krizi Önlerdi”. Buradaki fark klavyede yazıyorsun ve klavyede benim alıştığım “i” harfi klavyenin KuzeyDoğu 37″41′ paralelinde yani ne zaman “i” yazsam “,” virgül çıkıyor. Neyse bıraktım akışına en son düzelttim artık. İnsan klavyeyi Uganda halkı için değil de Türk halkı için seçer dimi. İlk Integrated Essay yazdım. Önce reading parçası okudum ve sonra dinlediğim Listening parçasının ardından lecture da ne anlatılıyor dendi ve reading parçası solda açıktı. Şöyle düşünün pc nin sol tarafında reading parçası ve ekranın sağında ise sorunun cevabı için bir yer ve kaç kelime yazdıysan görünüyor. Reading de görünüyor. Elin amerikalısı demiş ki zaten lecture dan sorumlu yani reading için bişi sormadık niye kapatalım. Az da olsa yardım ediyor ama zaten listening dinlerken okuduğunuz reading den farklı olan kısmı not aldıysanız 150-225 kelime çıkıyor yazdıklarınızdan. Sonra geçiyorsunuz Independent Essay kısmına. Çok istedim bana Opinion Essay gelsin Agree Disagree gelsin ama olmadı. 3 seçenekli soru geldi ya la. Soru da şu.
“Arkadaşınız harcamalarını kısmak istiyor. Siz ona aşağıdaki 3 seçenekten hangi seçeneği tavsiye edersiniz?
1- Ev arkadaşı almasını
2- Eski teknoloji kullanmasını yani telefon tablet pc gibi
3- O kadar gereksiz bir tavsiye idi ki hatırlamıyorum inanın 🙂 Şimdi gel bunu öner…
Ben 1. seçeneği seçip ev kirasını paylaşır, faturaların yarısını karşılar, temizliğe de yardım eder, yemeği dışarıda yemek yerine evde yaparlar ve bu sayede sağlıklı beslenip gym masrafından da kurtulur vb şeylerle bitirdim.
Görüldüğü üzere çok zor bir sınav değil ama sınavı tanımak bu işin yarısı. Sonrasında ise dil bilginiz alıp götürür. IELTS mi TOEFL mu derseniz bence kendinize göre seçin. Ben İkisini de anlattım.
[…] TOEFL […]
[…] TOEFL Sınavını Nasıl Geçtim? […]