Geçmiş günlerde British Council ve IDP detaylarını içeren hatta IELTS’ e nasıl hazırlanmalıyım sorularına yanıt bulabileceğiniz bir yazı yazmıştım. Sosyal medya üzerinden bana ulaşan bazı sorular üzerine birkaç detay daha vermek istedim. Asıl soru şu : IDP’ mi tercih edilmeli British Council mı ?

 Ben detaylıca yazıyorum siz buna yazının sonunda kendiniz karar verin.

AYRICA TOEFL İLE IELTS ARASINDAKİ FARKI ANLATTIĞIM VİDEOYA DA AŞAĞIDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

Her iki kuruluşta da sınava girmiş biri olarak önce başlangıç kısmından başlayarak detaylı anlatmak istiyorum. IDP Avusturalya merkezli bir kurum, British Council ise İngiltere merkezli bir kurum.

      Sınava başvuru kısmında IDP ve British Council websiteleri üzerinden başvurunuzu yapıyorsunuz ve ikisinde de rezervasyon seçeneği mevcut. Kredi kartı veya banka kartı geçiyor, havale için ise o anda nakit gönderme imkanınız olmasa bile 48 saat sizin için yer ayırıyorlar siz de yerinizi kaybetmeden ödemeyi gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu her ikisi için de bir avantaj.

         Gelelim size geri bildirim maili göndermelerine. IDP size sürekli bir besleme maili yolluyor. Hatta Türkçe mail de alıyorsunuz ki bence bu çok daha mantıklı. Kabul ediyorum ki ingilizce seviye sınavında ingilizce mail göndermek mantıklı gibi görünüyor hatta gönderilen metin çokta kolay lakin herkes Londra veya Birmingham doğumlu değil ki kardeşim. Zaten kişi seviyesini ölçüyor. Sınavda adını küçük harflerle yazan birine British Council görevlisi “Please Capital Letter” diye uyarı yaptı ve kişi anlamayınca sonrasında büyük harf ile yazar mısınız diye Türkçe’ ye döndü. Demek ki herkes her kelimeyi anlamayabiliyor. Ne diye geriyorsunuz milleti. Bazı kişiler bana 4 ya da 5 bandı yeter diye yazmış. Ne yani ben de o zaman bu yazıyı İngilizce yazayım. Hazır IELTS’ ten bahsediyoruz. Kraliçe ile 5 çayında okursunuz.  

        Speaking sınavını nasıl geçerim diye düşünenler için kısa bir öneri ! Cambly

Cambly sayesinde anadili İngilizce olan hocalarla speaking yapabilir, akıcı ingilizce konuşmaya başlayabilir, hatta IELTS speaking sınavına buradaki hocalarla hazırlanabilir ve en az 6 geçer notunu alabilirsiniz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben bu sayede geçtim arkadaşlar 🙂 Kayıt olmak isterseniz buradan indirimli kayıt olabilirsiniz… Abone olurken -Referans kodu- kısmına “kızılsakal” yazarsanız ücretsiz deneme dersi de oluşturabilirsiniz.

             Argümanların ardından iki sınav da İzmir’ de yakın bölgelerde Çankaya ve Alsancak’ ta yapılıyor. Speaking ile başlayalım. British Council bir kuruluşun altıncı katında sanırım diğer zamanlarda da dersane olarak çalışan bir yerde Speaking uyguluyor. İçeri girince bazı toefl alanları da mevcut. Sizi çağırıyorlar ve üst kata çıkıyorsunuz. IDP’ nin aksine sizi bir İngiliz hatta iki İngiliz bayan var ve de hangisine denk gelirseniz onlar çağırıyor. İkinci dünya savaşından bu güne hiç gülmemiş hocamız  “Candidate number zero zero five” diye başlayıp sorulara geçiyor. IDP’ ise Hilton Otel’ de 7′ nci katta sizi karşılıyor ve bir adet Türk bir adet İngiliz hocamız var ve ben Türk bayan hocamıza denk geldim. Çok fikrimin olmadığı bir yerde soruya anlam katarak bakış açısı verdi kendisine buradan teşekkür ediyorum ayrıca. Yaklaşık 13-14 dakika sonra zaten bitiyor sınavınız.

        Listening sınavında daha önce de belirttiğim gibi IDP’ de Philips kulaklık seçeneği var. Siz kulağınıza taktığınızda ortamdan soyutlanarak sorulara bakabilirsiniz. Oysa British Council’ da mevlüte gelmiş gibi büyük konferans hoparlöründen dinliyorsunuz ve hakikaten çok zor. Bir taraftan echo’ yu kapattırmaya çalışıyorsunuz bir taraftan da cd bozuldu onu bekledik derken konsantrasyonumu yüksek tutmak zordu. IDP’ de kulaklık ile birlikte kulaklık kılıfı da var ki bu sayede herkesin kullandığı kulaklık sanitize olmuş oluyor. Kesinlikle çok daha başarılı oldum bu sayede. Dialoglar çok açıktı ve hatta sınavda olduğumu bile unutturdu dinlerken çünkü kulaklık ile dediğim gibi izole oluyorsunuz.

         Ardından Reading geldi. Reading için çok bir şey söyleyemiyorum. Sorular ve cevaplar şeklinde devam etti. Her iki kurum için de aynı zorlukta ya da kolaylıktaydı.

         Writing kısmında da Reading gibi fazla bir şey söylemek mümkün değil. Tek farkettiğim Task 1 ve Task 2 writing kağıtlarının özenle toplandığıydı. 

        Gelelim sonuç aşamasına arkadaşlar. En feci ya da kötü kısmı benim için buydu. British Council 30 küsür gün sonra açıkladı. Şaka gibi ama gerçek. Önce açıklanması gereken gün merkezi aradım sonuç kağıtları yok dendi ardından arayıp İngiltere ofis henüz sizin kağıdınızı bitirmedi dendi. Ardından iki notunuz arasında fazla fark olursa açıklanması zaman alıyor dendi. Düşünün ki sizin Speaking sınavınız çok iyi fakat o gün Reading sınavından düşük not aldınız bunu değerlendirmeye alıyorlarmış. Anadilimiz Türkçe ‘ de bile kompozisyon ya da okuduğunu anlama kısmında şu an yerli bir sınavda farklı not alabilecek kişiler varken bunu öne sürüp zaman kazanmaya çalıştılar. Gelgelelim IELTS gibi bir sınavda kopya çekmeniz de imkansız. Haaaa eğer çekebilirseniz size Şövalye ünvanı verilmesi için Kraliçe Elizabeth’ e kendim yazı yazıcam söz. 

        Bu da imkansız ise unutuldu ya da kaybedildi. İngiltere ofise mail yazdım “3 iş günü” demelerine rağmen 12 günü buldu cevap yazmaları. Cevap ta şu :  “Türkiye ofisi ilgileniyor onlara yazın.” Woaaww. 12 günde buna kara vermeleri takdire şayan. 

        IDP IELTS sınavından önce yanyana oturduğumuz bir arkadaş speaking sınavı nasıl diye soru sorunca sohbet başladı ve o arkadaşımızın başına geleleri de sizlere aktarmayı bir borç bilirim. İlgili arkadaşın british council sınavında websitede yayımlanan notlar ile eline gelen kağıttaki notlar farklı imiş. “Bunu kanıtlarıyla yazdım hatta medyaya verip herkese duyurucam” dedikten sonra “Biz İngiltere ofisi ile görüşelim size dönüş yapalım” diye oyaladılar, sonra da “Red cevabı verdiler” dedi ve hikaye bitti. Bu iddialar gerçekten ürkütücü. Siz iyi geçmiş bir sınavda kötü not alarak demoralize olabilir ve bu yolda güveninizi yitirebilirsiniz. Kaldı ki düşük verilen notun sebebi tekrar girilmesi için diye bile düşünmeden edemedim. Çünkü 6 ile 8 bandı arasında bir çok kurum ve ülke vatandaşlık ve çalışma hakkı şansı tanıyor keza bazı şirketler de yine öyle. Kanada’ nın 8, Avusturalya’ nın 7 puan istediğini biliyorum örnekleriyle. Yarım puan bile geleceğinizi etkileyebilir.

      Not sisteminde IDP’ nin de writing hariç daha iyi olduğunu “British Council” ın daha kıt olduğunu düşünüyorum. Sizlerin soruları üzerine elimden geldiğince yaşadıklarımı anlatmak istedim. Kararınızı kendiniz verin. Kaderinizi etkileyecek bir sınavda kaderinizi kurumların belirleyemeyeceği bir sınav dilerim. Hoşçakalın.