Kamp hayatının son dönemlerde özellikle genç nüfus tarafından rağbet gördüğü aşikar. Sosyal medya üzerinde birçok insan 2017 yılının kamp görüntülerini paylaşıp ne kadar eğlenceli zaman geçirdiğini paylaştı. Peki keyif yapmak isterken hem zamanınızı hem de keyfinizi kaybettirecek eksiklikler yaşamak ister miydiniz. Kimse istemez. Son dönemlerde paylaştığım yazılar üzerinden gelen mesajlarda ilk kez çıkıcam neler önerirsiniz ya da nereleri önerirsiniz gibi sorular almaktayım. Aslında yer olarak o kadar çok gezilecek ve kalınacak yer var ki benim size önerim internet üzerinden gezip görülen yerleri tercih etmenizdir. Henüz yeni paylaştığım ve daha önce yazılarıma eklemediğim yerler için tek diyebileceğim doğanın olduğun her yer güzel.Neleri almak gerek derseniz ise;




      Kampa gidenler zaten neler götürüleceğini bilir ya da bir önceki eksikliklerinden tecrübeler kazanmıştır. Hiç gitmeyen ve ilk kez gitmeye karar verenler için yazmak istedim. Bu yıl her ne kadar havalar soğumaya başlamış olsa da yine de bilmekte fayda var. Kışın kamp yapmak daha da zor. Gitmek isteyen olursa detaylara ekleyebilirim.        Kampçılık konusunda başlamamız gereken nokta çadır, tava, bıçak olmamalı diye düşünüyorum. Öncelikle otomobil ile mi, motorsiklet ile mi, bisiklet ile mi yoksa başka vasıtalarla mı yola çıkacaksınız bunu belirleyin. Benim gibi aracıyla çıkanlar için sorun yok. Doldur bagaja ve istediğini al yanına. Ama eğer 60-70 litrelik bir çanta ile çıkacaksanız her şeyin minimum değerlerde ağır olması lazım.


Çadır : O zaman hafif bir çadır ile yola çıkın. Decathlon’ da gayet uygun ve 2seconds çadırlar var. Yuvarlak veya çanta şeklinde ve sizi gittiğiniz yerde hiç zorlamaz. Ya da iki kişilik çadırlar alın. Ama gidip 70-80 TL’ ye bilmediğiniz bir yerden almayın, ikinci kullanımda dikişleri atmaya başlıyor. Mağdur olmayın kampın ortasında. İlla Decathlon olması gerekmez ama iyi bir çadır kesinlikle tavsiye olunur. Çadırınızı da mümkün oldukça gölgeye kurmaya çalışın bir ağaç altı iş görecektir çünkü sabah güneş doğduğunda bir anda fırına dönüyor.
Mat : Çok iş gördüğünü düşünmüyorum ama yeriniz var ise alın biraz daha yumuşatır. Kalın olanları alın. Pilates matını hissetmessiniz bile.
Uyku Tulumu : Sizi rahat ettirecek bir tulum bulun. Temmuz ayında bile sahil kenarında üşümüşlüğüm var hele ki çadır gece soğuk oluyor iyi bir tulum alın. Ama gidip -20 dereceye dayanan bir tulum da gereksiz masraf olacaktır ki pişirir ayrıca.
Yastık : T-shirtlerinizi ya da kıyafetlerinizi dürerek yastık yapabilirsiniz ve yerden tasarruf edersiniz.
El Feneri ya da Çadır Feneri : Gece hem çadır içi hem de dışarıda yol alırken telefonun ışığına benzemez hem çok daha aydınlatır hem de telefonunuzun şarjı bitmez.
Çakı : Çok fonksiyonlu bir çakı işinizi görür. Çatal,bıçak, kaşık, tirbüşon hepsi bir arada olunca hem taşıması kolay hem de kaybetme riskiniz az.
Sin-kov : Adı üstünde, bazı yerlerde hayat kurtarıcı oluyor.
Tuvalet kağıdı : İşlevini tahmin edebilirsiniz 🙂
Islak Mendil : Atın bi yüzlük çantanıza kalsın.
Diş Fırçası ve Macunu : Olmazsa olmazlardan.
Su Matarası : Doğal kaynaklardan da doldurabilirsiniz.
Bundan sonra tüp, soğutucu gibi malzemeler işinize yaramaz. Hazır konserveler tüketilebilir ya da restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.

Kaşığınızı bıçağınızı deniz kenarında doğal deniz yosunlarına benzer şeylerle denizde ya da nehirlerde akarsularda yıkayabilirsiniz. Çantanızda bulaşık süngeri ya da deterjanı bulundurmanız için yer kalmayabilir. Hem doğayı kirletmemiş olursunuz.

Aracınız ile çıkıyorsanız :

Nurgaz ocağı çoğu kişi kullanıyor ama ben zaman zaman ateş yakarak, ateş yakmanın mümkün olmadığı yerlerde ise kalabalık isek piknik tüpü ile bu sorunu çözüyorum. Nurgaz ise tek kişilik yemek hazırlamada gayet kullanışlıdır. Kendi sitesi var temin edebilirsiniz.
Balta : Eğer ormana gidiyorsanız yanınıza balta alın. Kurumuş ağaç dallarını balta ile kesip yakabilirsiniz. Elle kopacak gibi değil.
Zippo : Çakmak alın ama dayanıklı olsun.
Çadır : Araç ile yola çıkanlar daha büyük bir çadır alabilir. Örneğin, Husky Boyard kullanıyorum 2500 gr ağırlıkta da olsa 3 kişilik çadır ve çadırın bagaj kısmı tüm eşyalarımı rahatça muhafaza etmemi sağlıyor. 3 mevsimlik bir çadır olmasının avantajını da kullanabilirsiniz.
Soğutucu : Yuvarlak buz torbalarının içine su doldurup buz elde ettikten sonra buzluğunuza atın, yanınıza aldığınız şarküteri malzemelerini rahatça muhafaza edebilirsiniz. Poşet içine su koymanızı tavsiye etmem, eridikçe su akmaya başlıyor. Bu ise poşet içerisinde kalıyor ve yine dondurup kullanabilirsiniz. Soğutucu yoksa da denizde ya da nehirde poşeti taşa bağlayın soğuk kalsın ürünler. Aksi halde gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Mangal : Mangal kullanmıyorum ateş için taşların arasında odun yakıp üzerine mangal üstü demiri koyduğumda ve taşlara yasladığımda gereksiz mangal taşımama gerek kalmıyor. Hem de yassı olduğu için yer kaplamıyor. 
Kamp Sandalyesi : Evet kesinlikle alın. Sırt çantanız ile giderken zor olabilir ama aracınızla giderken iki tane atın. Bazen birileri ile sohbet ediyorsunuz ve misafiriniz oluyor. 
Tabak : Plastik veya mika kullanabilirsiniz. Mika hem dayanıklı hem de kolayca temizleniyor. Ya da plastik kullanın işiniz bitince çöpe atarsınız.
Bardak : Kağıt bardak alabilirsiniz.

Tava ve Çaydanlık : Su ve yemek için elzemdir.

İp : Zaman zaman çadır için de kullanabilirsiniz.

Hamak : İşte bunu seviyorum. Küçücük poşette götürün içinde uyuması çok keyifli oluyor.
Kahve & Çay : Kahve olmazsa olmazım. Çayı sadece kahvaltıda içen biri olarak yine de alıyorum yanıma.

Telsiz : Issız yerlerde gezerim diyorsanız bir adet telsiz alabilirsiniz. Hayat kurtarıcı olabilir. Tabi bu kadar ıssız yerlerde yabani hayvanlar olabilir dikkat edin. Bunun için ayrı bir yazı yazmak gerekir aslında ama kısaca bahsetmek gerekirse, tuvalet ihtiyacınız için önce bir kürek yardımı (küçük bir lürek alın yanınıza) ile 30-40 cm çukur kazın, 100-150 m kadar uzakta olsun ve kademeli olarak kapatın. Aynı şekilde yiyeceklerinizi de başka yönde yine aynı uzaklıkta bir ağaca asın aksi halde yabani hayvanlar çadırınıza kadar gelebilir. Yiyecekleriniz giderse kötü olur ama çadıra bir ayı yaklaşırsa da bu daha kötü sonuçlar doğurabilir. Nitekim bunu yaşayan arkadaşlarımız oldu. Unutmayın yüzlerce metre uzaktan koku alabiliyorlar. 
Sağlık Seti : Yarabandı, aspirin, bandaj, tentürdiyot ya da kolonya almanızda fayda var.
Bu kadar malzeme size yetecektir. Kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda alabileceklerinizi revize edebilirsiniz. 
Benim için en önemli şey her zaman yattığım yer idi. Sert zeminde yatmak gerçekten çok zor oluyor. Bunu yaşamamak adına kalın uyku tulumu almıştım. Ya da kendim hazırladığım bir hafif sünger iş görmüştü.



                Çadırın dışında bıraktığınız ayakkabılarınızı giymeden ters çevirip kontrol edin. Küçük haşeratlar gece girmiş olabilir. Kötü sürprizler ile karşılaşmayın.

      Geldik yazının sonuna. Bu bilgiler ışığında umarım faydalı olabilmişimdir. Sormak istediğiniz her şeyi çekinmeden sorabilirsiniz. Hoşçakalın.