
Karla kaplı yüksek dağlardan aşağı kayak ile bir sağa bir sola kayanları gördüğünüzde, karların üzerinde hızla yol alırken veya ağaçların içinden geçerken içiniz coşkuyla dolmuştur.
Türkiye’ de kayak merkezi çok fazla olmasına rağmen yine de nasıl yapıldığını bilmediğiniz için ilk adımı atmak zor gelebilir. Ya da hoca bulup öğrenme aşamaları kafanızı yoruyor olabilir. Bu yazıyı hazırlarken de biraz uğraştıran ama yine de çok zor olmayan kayak sporunun basit usulleriyle yapılmasını anlatmak istedim. Kayakla neler yapmanız gerekenleri yazmadan önce şunları da önemle belirtmek isterim ki kayak ve snowboard gözlüğünüzü yanınıza almayı unutmayın. Güneşli havalarda güneş gözlüğü ile idare edebilirsiniz lakin kar yağışı başladığı anda yüzünüzü de baf ile sarınca nefesiniz gözlük içerisinde buğu oluşturuyor ve hiçbişi göremiyorsunuz. Demedi demeyin. Kask takmalıyı mıyım ? Kasksız kaymak büyük problem olmuyor yine de biraz alışınca hızla kayarken yanlış bir hareket durumunda ağaçların size zarar vermemesi için kesinlikle kask takmanızı öneririm. Hem aksiyon kamerası kullananlar için de kask üzerinde veya yanında kullanmak daha kolay ve daha iyi çekim açıları sunabiliyor. Soğuk olur mu kalın giyinmeli miyim? Çok kalın giymenizi de önermiyorum. Hava ne kadar soğuk olursa olsun kayak yaparken sürekli hareket ettiğiniz için vücut ısınız yüksek oluyor. Su içinde kalmayın çok daha dondurucu olabilir. Su ve hava geçirmeyen bir mont yeterli. Pantolon üzerine kullanabileceğiniz kayak pantolonunu da tavsiye ederim. Düşüp kalkmak pantolonunuzu ıslatabilir ve bu his sizi rahatsız edecektir. Başlangıç kayağı istemeyi de unutmayın. Bunları satın almak zorunda değilsiniz. Gözlük ve kask hariç diğer ürünleri gittiğiniz bölgeden kiralamak daha makul olabilir. Öğrendikçe kendinize uygun ürünleri almanız daha faydalı olacaktır.
Şimdi gelelim hangi teknikleri kullanacağınıza. Başta zor gelebilir, lakin bunları okuyup aşağıdaki sizin için bulduğum videoları da izledikten sonra kafanızda neler yapacağınız oturmaya başlayacaktır. Sonrasında kayaklarınız ile deneyebilirsiniz. Kayak hocası ile çalışma fırsatı bulamayanlar, hadi başlayalım.
İlk ve basit usül. Yan tırmanış. Kayaklarınızın köşeleriyle yukarı çıkabilmenize yardımcı olur. Malum kayak yapmak için rampa kullanıyorsunuz ve aşağı iniyorsunuz, tekrar bu rampayı bir miktar da olsa çıkmanız gerekebilir ve de bu rampayı her fırsatta teleski ile çıkamazsınız. Bu durumlarda yan tırmanış işinize çok yarar. Düşey düzlemde değil de yatay düzlemde iken yani kayaklarınızı ayağınıza geçirirken rampa aşağı değil de paralel şekilde yere bıraktığınızda rampanın aşağısında bulunan kayağınız vadi kayağı olarak, dağa yakın olan kısımdaki kayağınız dağ kayağı olarak adlandırılır. Öncelikle vadi kayağını ayağınıza geçirmelisiniz ki dağ kayağını giyerken kaymaya başlamayın ve dolayısı ile düşmeyin. Ayağınıza geçirdiniz. İlk başlarda düz bir zeminden yukarı doğru çıkmaya çalışın. Kayağınızın iç kısımlarında çelik bölümler vardır. Yakından incelerseniz farkedeceksiniz. Her adımda bu çelik kısımları kaymayacak kadar yan şekilde kara saplayın ve kendinizi iler atın. Bu açıyı 30-40 derece olarak düşünebilirsiniz. Hiç geometriye girmeyeyim derseniz de göz kararı sizin aşağı kaymanızı engelleyecek kadar içe bükün yeter. Sonra diğer adımınızı atın. Sonra diğer adımınızı. İlk etapta mutlaka geri geri kayarsınız. Hemen vazgeçmeyin. Herkesin yaşadığı durum budur. Mantığını anlamaya başladığınızda yapmaya devam edin ve pratik yapın. Bunun fotoğrafını ve videosunu aşağıda inceleyin.
Diyelim ki paralel şekilde iken yön değiştirmek istiyorsunuz. Bu kısımda batonlarınızdan yardım alabilirsiniz. Batonlarınızı 30-40 cm uzakta kara saplayın ve destek alarak hangi yöne dönecekseniz ilk o ayağınızı yan çevirin . Sizi kaydırmayacak kadar çevirdikten sonra diğer ayağınızı yani kayaklarınızı yanınıza alın. Bu dipnottan sonraki başka bir dipnot vermek gerekirse;
Gelelim Dyn ayarına. Yeni başlayanlar için kayak kiraladınız ya da satın aldınız zaten ayarınız yüksek olmayacaktır. Yine de bilmenizde büyük fayda var ki yeni başlıyorsanız önemli unsurlardan biri de Dyn ayarının kayağınızda düşük olması yani düştüğünüzde kayak ayağınızdan kolayca çıkmalı ki bunu da Dyn ayarı belirler. Yere sert düştüğünüzde kayaklarınız sakatlanmanıza neden olabilir çünkü saplanır yere ve dizinizin dönme ihtimali doğar. Çok mu olur böyle birşey hayır ama yine de önce “güvenlik”. Birçok ürünün mesela Salomon’ un yeni başlayanlar için Dyn ayarı düşük ayarlanmış kayakları mevcut. Gayette kaliteli ve ilk kullanıma uygun kayaklar var. Bazı yerlerde çok profesyoneller için küçük ve kısa kayaklar var sakın ola aldanıpta kiralamayın, almayın yoksa sürekli düşmekten kayaktan keyif alamazsınız.
Sıra geldi durma yöntemine. Yani karsapanı iniş. Karsapanı ile ilgili videoyu aşağıda paylaştım. Ayaklarınızı hafifçe birbirine çapraz bir şekilde çevirirseniz (yan tırmanışın iniş hali gibi de düşünebilirsiniz) zaten otomatik olarak fren yapmaya başlıyorsunuz. Kayaklar karın üzerinde kayarken bacaklarınızı birbirine doğru çevirin yani şöyle.
Kayaklar kar üzerinde kayarken siz karsapanı yaptıkça kar üzerinde kaymaktansa karşı bir momentum uygular ve siz bu sayede yavaşlarsınız. Eğer kayaklarınızı çok daha birbirine doğru çevirirseniz tamamen durabilirsiniz. Önce üç veya beş metre gidin ve durun, bunu bi kaç kere tekrarlayın daha kısa sürede kavramış olursunuz. Bunu da bi kaç saat içinde öğrenmiş olursunuz. Çok dik tepeler yerine bunu durması kolay yerlerde tekrarlayın başlangıçta. Sonunda çok uzun kaymayacağınız için düşme ve çarpma korkunuzun önüne de geçer. Bu iki video da ayrıntılı yer alıyor.
Eğer artık durabiliyor ve kontrol edebiliyorsanız sıra geldi yönlendirme kısmına. Asıl şimdi tam olarak kayak yapabiliyorum diyebilirsiniz. Tabi bu kısımda zor gelmiş ya da geliyor olabilir. Olay yine basit. Siz düz bir şekilde ya da yamaç kayışı yaparken velev ki “SOLA” dönmek istiyorsunuz, “SAĞ” ayağınızın üzerine yüklendiğinizde, evet evet sağ yanlış yazmadım 🙂 vücudunuz sağ ayak üzerine ağırlık verecek ve dolayısı ile sola doğru dönmeye başlayacaksınız. Kolay mı kesinlike evet. Yük sağ ayağa bindikçe ağırlık sizi sola itiyor. Aynı işlemi sol ayağınıza da baskı uygulayarak tekrar edin sağa döndüğünüzü göreceksiniz. Bu şekilde yamaç kayışı yapın. Yani iniş yaparken zigzaglar çizerek inin ve bol bol dönüş yapın. Bir süre sonra dönerken farkında bile olmayacaksınız. Bundan sonrasındaki detaylar artık işin içinde ne kadar kaldığınızla alakalı. Çok daha fazlasını yazıp kafanızı karıştırmak istemiyorum zaten bu bilgiler de sizler için yeterli.
Bir ileri aşama Curving Dönüş Nasıl Yapılır ?
Basit usülleriyle anlattığım kayak yapma tekniklerini kar üzerinde yavaş yavaş deneyin. Dünyanın en keyifli sporlarından birine vakıf olmak keyif verecektir. Başka bir yazıda görüşmek üzere. Şimdilik hoşçakalın.
[…] Kayak Nasıl Yapılır? […]