Türk Hava Yollarının “Yetiştirilmek Üzere Pilot Alım İlanı” nın 30 yaş öncesi tüm gençlere fırsat sağladığını yakından ilgilenen herkes tam anlamıyla bilir. Ama süreçten yeni haberdarsanız ve süreci öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Süreci tamamlamış ve şu an Türk Hava Yollarında çalışan arkadaşlarımızla da yaptığımız sohbetlerde 737 Max sorunu ile birlikte Türk Hava Yollarının 12 uçağı Ground da 12 uçağı da Boeing tarafından teslim edilmemiş bekleyince sorunlar çığ gibi büyüdü ve pilot alımı kısıtlandı.

30 yaş altında olupta katılacak kişilere ise süreci özetle açıklıyorum

Şu iki dil belgeniz varsa; ki her iki sınavı da nasıl geçeceğinizi IELTS ve TOEFL yazılarımda açıkladım.

IELTS (6 Speaking-6 Overall)

TOEFL (Speaking 18- Overall 60)

Direk DLR Sınavına girebilirsiniz. Dil belgeniz yok ise de DYNED sınavına girebilirsiniz. Dyned sınavı ile ilgili şunu söyleyebilirim. Basit tarzda İngilizce sınavı ve listening kısmında kısa parçayı bir kez dinleyip cevap verirseniz daha yüksek puan alıyorsunuz, üçüncü kez dinleyip cevap verirseniz doğru da olsa birinciye göre daha düşük puan alıyorsunuz.

Diyelim ki Dil sınavını IELTS ile ya da TOEFL ile geçtiniz.

DLR Sınavına hemen hazırlanmaya başlayın. Bu sınavın içeriğinde neler var?

Detaylı Yazı Aşağıda…

DLR Sürecinden olumlu sonuç alanları Psikolojik bir süreç olan CRM (Crew Resource Management), adından da anlaşılacağı üzerine ekip kaynak yönetimi olarak tanımlanmaktadır. Sizin duygudurumunuzu kontrol edip etmediğinizi ölçecekler, kendinizi ve dolayısıyla eksiklerinizi farkında mısınız ölçecekler, pozitif ve negatif yönlerinizi sorgulayacaklar ve siz negatif olanlar için nasıl bir aksiyon aldınız hepsini öğrenmek isteyeceklerdir. Teknik bir mülakattan çok psikolojiktir.

CRM’ den de olumlu yanıt aldıktan sonra Kurul Mülakatı yani işe alım için klasik olan ne varsa o süreç başlayacaktır. Bir kaptan pilot ve insan kaynakları uzmanları ile şirkete olan ilginiz ölçülecektir. Diyelim ki filoda kaç uçak var? Hani işbirlik firmalarına sahibiz? THY’ nin en büyük uçak kazası hangisidir? gibi çoğaltılabilecek bir sürü soru sorulacak ve siz de havacılığa olan ilginizi anlatacaksınız. Unutmayın bu mesleği uzun yıllar yapmak istemeyenleri farkedip eleyebilecek insanlara karşı mülakata giriyorsunuz. amaçları sizleri elemek değil bu işe uygun olmayanları elemektir.

Bu süreçte olumlu sonuçlandıktan sonra geriye kalan 140.000 Euro’ luk sözleşme öncesi Sağlık Raporunuzu tamamlamak. Bu kısım teknik kişiye özel olduğundan bir yorum yapamıyorum fakat sağlıklı her birey bu süreçten geçebilir. Gözlük için de bir raddeye kadar müsamaha var.

Bu süreç tamamlandıktan sonra hayali havacılık olan herkes gibi artık pilotaj öğrencisisin değerli dostum. Hayırlı olsun demekten başka bişi gelmiyor aklıma. Ya da emniyetli uçuşlar demekten.

Yazı ile ilgili her türlü sorunuzu yazabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplarım. Şimdilik hoşçakalın.